15 Ağustos 2011 Pazartesi

Ortak Tahvil Tartışması

Ünlü spekülatör George Soros, Euro Bölgesi’ne, “Artık ortak Euro tahvili çıkarmanın zamanı geldi” çağrısı yaptı. Yunanistan Hükümet Sözcüsü İlilas Mosialos da, borç sorununa toplu bir çözüm için acilen Avrupa tahvilleri çıkarılması gerektiğini söyledi. Almanya’dan ise itiraz sesleri yükseldi.

Avrupa’nın içinde bulunduğu borç kirizinin çözümü için “Ortak Euro tahvili çıkarılsın” önerileri güçlendi. Yunanistan Hükümet Sözcüsü İlilas Mosialos, Euro kuşağındaki borç sorununa toplu bir çözüm getirelebilmesi için acilen Avrupa tahvilleri çıkarılması gerektiğini söyledi. Ünlü spekülatör George Soros da, Euro Bölgesi üyelerinin “Ortak tahvil” çıkarmasının zamanının geldiğini kabul etmelerini önerdi.


Kuralları Almanya belirlesin
Alman Spiegel dergisine konuşan Soros, şu değerlendirmeyi yaptı: “Bundan ister hoşlanın ister hoşlanmayın ‘Euro’ var. Ve bunun doğru şekilde fonksiyonlarını yerine getirmesi için, bu para birimini kullanan ülkeler, borçlarının büyük kısmını, bu tür bonoların çıkarılmasına karşı çıkan sözleşmenin şartları altında, yeniden finanse edebilmeliler. Avrupa’nın en güçlü ekonomisi Almanya, Euro bonolarının çıkarılması için kuralları belirleyen taraf olmalı.”

Euro’ya karşı oynamayacak
1992 yılında İngiliz sterlinine karşı 1 milyar dolarlık alım yapan Soros, piyasalarda yaygın Avrupa para birimlerine karşı oynama niyetinde olmadığını da açıkladı. Soros, “Kesinlikle Euro’ya karşı oynamayacağım. Çünkü Çinliler dolara karşı alternatif bulmak konusunda büyük bir ilgiye sahipler ve Avrupalılar’ın Euro’yu kurtarmaları için ellerinden gelen bütün yardımı yapacaklardır” dedi.

Kullanılmayan toplu güç
Atina’da yayımlanan haftalık Proto Thema gazetesine yaptığı açıklamada, Avrupa’nın elinde toplu bir gücün bulunduğunu ancak bunun kullanılmadığını ifade eden İlilas Mosialos, “Bizim için sorun, olası küçük bir gecikme değil, AB’nin siyasi kararlar alınması yönünde toplu bir dönüşüdür” dedi. Mosialos, Geçici Destek Mekanizma’sının güçlendirilmesi konusunda siyasi kararlar alınması ve ve daha çok da Euro tahvilleri çıkarılması yönüne gidilmesi durumunda tehlikelerden kaçınılabileceğini belirterek şöyle konuştu: “Bizim, sadece Yunanistan’ın sorununu ele almakla kalmayıp, pazarlara, artık Avrupa’nın toplu gücünü kullanmakta kararlı olduğu mesajını verecek toplu bir düzenleme yapılması yönündeki talebimizde ne kadar haklı olduğumuz ortaya çıktı. Mesele budur. Burada kullanılmayan toplu bir güç var.” 




Almanya: Ortak tahvil yanlış

Almanya Ekonomi ve Teknoloji Bakanı Philipp Rösler, bazı Euro ülkelerindeki borç krizinin aşılabilmesi için ortak devlet bonolarının satılmaması gerektiğini söyledi. ösler, Handelsblatt gazetesine yaptığı açıklamada, “Her üye ülkenin kendisinin sorumluluk üstlenmesi gereken bir AB içinde, ortak devlet bonolarını yanlış yol olarak görüyorum” dedi. Ortak devlet bonolarının satılmasının, daha yüksek faiz anlamına geleceğine ve vergi ödeyenlere ek yük getireceğine dikkati çeken Rösler, Avrupa’daki her ülkenin, kendine uygun bir “istikrar kültürü” geliştirmesi gerektiğini kaydetti. Bir “istikrar kültürünün” geliştirilebilmesi için de ortak devlet bonolarının satışının yanlış olacağını çünkü bu durumda ülkelerin istikrar yaratmak için fazla çaba harcamayacağını sözlerine ekledi.

Wolfgang: Mümkün değil
Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, Der Spiegel dergisine yaptığı açıklamada, AB ülkelerinin kendi ulusal mali politikalarını yürüttüğü sürece ortak bono satışlarının mümkün olmadığını belirterek, uluslararası alanda mali politika konusunda dayanışma sağlanabilmesi için farklı faiz oranlarına ihtiyaç duyulacağını söyledi. “Welt am Sonntag” gazetesi, Alman hükümetinin, bazı Euro ülkelerinin kurtarılabilmesi için ortak bono satışı üzerinde düşündüğünü yazmıştı.

Yunanistan ve Portekiz Euro Bölgesi’nden çıksın
ÜNLÜ spekülatör George Soros, yüksek borçları nedeniyle Yunanistan ve Portekiz’e Euro Bölgesi’nden çıkmasını önerdi. Alman Spiegel dergisine konuşan ‘para sihirbazı’ Soros, “Yunanistan’ın problemi yanlış biçimde ele alındı. En iyi yol çıkışa ilerlemek. Yunanistan Avrupa Birliği’nden ve Euro Bölgesi’nin ortak para biriminden çıkmalı” dedi. Portekiz’e de aynı önerilerde bulunan Soros, Avrupa Birliği ve Euro Bölgesi’nin hayatta kalabileceğini söyledi.

Japonya yen’in değerini düşürmek için adım atabilir
JAPONYA Maliye Bakanı Yoshihiko Noda, pazar günü değeri çok artan para birimleri yen’in değerinin düşürülmesi için adım atabilecekleri uyarısında bulundu. NHK televizyonundaki bir programa katılan Noda, “Şu anda yabancı para birimleri öncelikli konumuz. Pazardaki gelişmelere dikkat ediyoruz. Gerekli olduğunda cesur önlemler almaya hazırım” dedi. Japon para birimi yen, dolar karşısında 76.50’yle İkinci Dünya Savaşı öncesindeki gibi değerlenmiş durumda.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder