15 Ağustos 2011 Pazartesi

Çin'in hafif raylarını ilk Türkiye alacak

Çin, ilk hafif raylı tren ihracatını Türkiye'ye yapacak.



PEKİN - Çin'in resmi yayın organı, ülkenin ilk hafif raylı tren ihracatının Türkiye'ye yapılacağını ve yakında teslim edilecek trenlerin İzmir'de kullanıma gireceği bildirdi.
Çin Komünist Partisi'nin yayın organı olan Halkın Sesi gazetesinde dün yer alan bir habere göre, CSR Zhuzhou Electric Locomotive şirketinin imalatı olan trenler, bu hafta imalat bantından inecek.
Şirketin genel müdürü Xu Zongxiang yaptığı açıklamada, Türkiye projesinin Avrupa pazarına atılan ilk adım olduğunu ve şirketin başka ülkelere ve bölgelere de yüksek teknolojili demiryolu araçları ve hizmetleri satabileceğine güvendiklerini söyledi.


Ancak ülkenin demiryolu teknolojisi ihraç planları, geçen ay yüksek can kaybına yol açan bir hızlı tren kazasından olumsuz etkilenmiş bulunuyor.
Çin'in ikinci büyük tren imalatçısı olan CNR Corp cuma günü yaptığı açıklamada, Beijing-Şanghay arasında yeni hizmete giren 54 hızlı trenin güvenlik nedenleriyle hizmetten çekildiğini açıklamış, bu gelişme Çin'in peş peşe skandallarla sarsılan demiryolu sistemi için yeni bir darbe olmuştu.
CNR'ın trenlerini geri çekme kararı, üç hafta önce meydana gelen ve 40 kişinin öldüğü bir yüksek hızlı tren kazasının kamuoyunda büyük öfke yaratması ve yeni tren projelerinin askıya alınmasından sonra açıklanmıştı.
Çin'in yüksek hızlı tren imalat programı yakın zamana kadar yetkililerce ülkenin teknolojik yeteneğinin bir kanıtı olarak gösteriliyordu. Şimdi ise demiryolları bakanlığının hantal işleyişinden şikayetçi olan kamuoyunun tepkisiyle yönetim için bir yük haline gelmiş bulunuyor.
Kaynak: ntvmsnbc ve Ajanslar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder