15 Ağustos 2011 Pazartesi

İsviçre frank için hedef belirlemeye çalışıyor


İsviçre'de hükümet ve merkez bankası, frank için hedef belirlemeye çalışıyor


SonntagsZeitung gazetesinde çıkan habere göre, İsviçre hükümeti ve İsviçre Merkez Bankası, frankın değer kazanmasını durdurmak için olası bir hedef belirleme konusunda "yoğun" görüşmeler yürütüyor.
Gazetede dün çıkan habere göre, planlar "hazır" ve İsviçre Merkez Bankası "önümüzdeki günlerde" frank için böyle bir hedef belirleyebilir. Haberde, müzakerelerin hükümetin rolü konusunda odaklandığı ve "uygun planın" 17 Ağustos'ta kabul edilebileceği kaydedildi. İsviçre Merkez Bankası sözcüsü Walter Meier konu hakkında yorumda bulunmaktan kaçındı.
Philipp Hildebrand başkanlığındaki İsviçre Merkez Bankası politika yapıcıları, yatırımcıları paralarını franka yöneltmekten caydıracak ve para biriminin euro karşısında parite (1 frank=1 euro) seviyesine yükselmesini önleyecek yollar bulmaya çalışıyor. Merkez Bankası para piyasasındaki likiditeyi arırıp faizi sıfır seviyesine düşürürken, Halkın Partisi'nden Hristiyan Demokratlara kadar parlamenterler, ekonomiyi korumak ve istihdam kayıplarını önlemek için daha sıkı tedbirleri destekledikleri yönünde işaretler veriyorlar.
Schneider Foreign Exchange Ltd.'nin Londra ofisinden piyasa analizi müdürü Stephen Gallo, "İsviçre Merkez Bankası fırtınaya karşı gidiyor" dedi ve "Merkez Bankası halen muhtemelen yeni bir müdahale turu için daha iyi bir giriş noktası ararken, frankın güçlenmesinin boyutunu sınırlama konusunda çok güç bir döneme girecek" yorumunda bulundu.
İsviçre frankı euro karşısında, Londra'da sabah saatlerinde 1.1404 seviyesinde işlem görüyordu. İsviçre para birimi euro karşısında 12 Ağsutos'ta 1.0075 ile rekor seviyeye yükselmişti. Dolar karşısında ise frank, yüzde 2.5 düşerek 79.74 santim seviyesine indi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder