15 Ağustos 2011 Pazartesi

Mevduatta vade uzuyor

Merkez'in 2010'un aralık ayından bu yana aldığı soğutma önlemleri ve zorunlu karşılıkları vadelere göre artırması meyvelerini veriyor. Bir  yıl ve üzerindeki mevduat ikiye katlanırken %90'ları bulan kısa vadeli mevduat oranı %50'leri gördü.
Merkez Bankası'nın zorunlu karşılık oranlarına ilişkin aldığı kararlar vadeleri de yerinden oynattı. Dünyadaki karışıklıklara rağmen toplam mevduat içinde 6 ay ve 1 yıl üzeri mevduatta artış zirve yaptı. Karşılık oranlarının vadeye göre kademeli artırılması sonrası Türkiye'de geleneksel olarak üç aya kadar olan vade yapısı 1 yıl ve üzerine sıçradı. Haziran'da toplamda yüzde 96'lık bir artış olurken tasarruf mevduatında bu artış oranı yüzde 200'leri buluyor.


2010 Haziran'ında 14 milyar lira olan 1 yıl ve üzeri mevduat, bu yılın aynı döneminde 27 milyar liraya kadar çıktı. Şu ana kadar yapılan hiçbir uygulama mevduatın vadesini değiştirmezken Merkez'in geçtiğimiz yılın Aralık ayından itibaren yaptığı beş hamle ile ağırlıklı olarak 1 aya kadar olan vadeli mevduattan 3 aya ve 6 aya kadar vadeli mevduata yönelim oldu. Yabancı parada ise mevduat sahipleri 6 ay ve 1 yıldan uzun vadeli mevduata ağırlık verdi.

ORAN YÜZDE 50'YE DÜŞTÜ
Uzun yıllardır toplamın içinde yüzde 90'larda seyreden bir ve üç aya kadar olan vade yüzde 50'li rakamları da görmüş oldu. Türk bankacılığının önündeki en büyük risk olan vade uyumsuzluğunu ortadan kaldırmak için önemli bir adım da atılmış oldu. Vadesiz mevduatın oranı yüzde 16.6 olurken 1 yıl ve üzeri mevduatın oranı yüzde 4.22'ye çıktı. 3 ay ve üzerindeki tüm vadenin oranı da yüzde 15.41 oldu. Merkez'in zorunlu karşılıklarına yapılan müdahalede vadesiz mevduatta ve 1 aya kadar olan mevduatta zorunlu karşılık oranı yüzde 6'dan yüzde 16'ya çıkarıldı.

Üç aya kadar olan vadede oran yedi puan artarak yüzde 13'e çıkarken altı aya kadar olan vadede oran yüzde 9'da çıktı. 1 yıla kadar olan vadede oran yüzde 6'da kalırken 1 yıl ve üzerisi için oran 1 puan azalarak yüzde 5'e geriledi. Bankalar üç aya kadar mevduat toplarken bu paralarla ortalama vadesi iki yıl olan Hazine bonosu almaya başladı. Bu gelişmelerle birlikte kredilerin vadesinde de değişim gerçekleşiyor. Bankaların verdikleri kredilerin vadesi de uzamaya başladı. Vadeler 20 yıla kadar çıktı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder